Dél-Ciprus

Régió bővebben

Dél-Ciprus Ciprus - transparent

Kínálunk 65 szállás lehetőséget árak: 42 147 Ft - 925 052 Ft.

Időjárás:

Ma Počasí v Kypr - transparent 30° C Holnap Počasí v Kypr - transparent 24 - 31° C08-20 Počasí v Kypr - transparent 24 - 31° C
08-21 Počasí v Kypr - transparent 25 - 31° C08-22 Počasí v Kypr - transparent 25 - 31° C08-23 Počasí v Kypr - transparent 25 - 32° C
08-24 Počasí v Kypr - transparent 25 - 32° C08-25 Počasí v Kypr - transparent 25 - 30° C08-26 Počasí v Kypr - transparent 25 - 30° C
Weather forecast from Yr, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Régió:

A Ciprusi Köztársaság egy szigetállam a Földközi-tenger keleti medencéjében, Törökországtól délre, mely Ciprus szigetén fekszik. A Földközi-tenger legnagyobb harmadik legnagyobb szigete, Szicília és Szardínia után. Földrajzi szempontból Ázsiához tartozik, míg politikai és kulturális szempontból Európa része. Ciprus 2004. május 1. óta tagja az Európai Uniónak, 2008 óta pedig hivatalos pénzneme az euró. Fővárosa a sziget közepén található Nicosia, amelyet a szigethez hasonlóan kettéoszt a Zöld Vonal. A város és a sziget déli részét is főként görögök lakják, az északi részek pedig a csak Törökország által elismert Észak-Ciprusi Török Köztársasághoz tartoznak. Ciprus történelme azonban több, mint 10.000 évre nyúlik vissza. A görög mitológia szerint a sziget körüli tengerben született Aphrodité, a szépség és a szerelem istennője. A szigeten már a Kr.e. 10-11. században is éltek emberek, valamint Ciprusról származik a macska és az ember kapcsolatának egyik első bizonyítéka.

Cipruson az éghajlat jellegzetesen mediterrán, a nyár meleg és száraz, eső főként november és március között esik. A szigeten átlagban évi 340 napot süt a nap. A hegyekben az éghajlat kontinentális, havazás csak itt fordul elő. Nyáron gyakran van vízhiány, ilyenkor Görögországból tankhajókkal szállítják a vizet Ciprusra. Az alacsonyabb területen jellegzetes a ciprusfa, eukaliptusz, olajfa és a szentjánoskenyérfa. 

Cipruson a török, görög, muzulmán és keresztény hatások keveréke a mindennapokban is érezhető. A szigetország kulturális szempontból két egymástól határozottan elkülönülő részre osztható: a görög és török lakosok egyaránt őrzik kulturális hagyományaikat, amelyek szorosan összefonódnak Görögország és Törökország kultúrájával. Ciprus gasztronómiájának legkülönlegesebb része a mezze. A mezze, ahogy ezt a sokkomponensű ételt nevezik, igen sokféle lehet, de hat-nyolc ételféleség mindenképpen szerepel benne. Míg Görögországban a mezze csak előételnek számít, addig Cipruson egy egész menü összeállítható belõle. A legnagyobb különlegesség a halmezze. 

   

Dél-Ciprus számtalan gyönyörű strandja világhíres, ezek közül is egyértelműen kiemelkedik a Nissi Beach Ayia Napában. A Nissi Beach igazi party strand, ugyanakkor szépségével a pihenni vágyókat is elvarázsolja. Kristálytiszta víze és fehérhomokos partja miatt méltán érdemelte ki a kékzászlós minősítést. Ciprus legszebb strandjai a keleti partszakaszon találhatóak, Ayia Napa és Protaras között. Ugyanakkor a gyönyörű tengerpartok szerelmesei összesen 56 kékzászlós strand közül válogathatnak.  

Látnivalók

Ayia Napa kolostor

Az Ayia Napa velencei kolostor ódon falai szellemi felfrissüléssel és csendes elmélkedéssel jutalmazzák az ide látogató nyugalomra váró turistákat. A kolostor magas falait a 16. században építették, röviddel a törökök megjelése előtt, akik az itt élő szerzeteseket elkergették. A kolostor az ortodoxok kezébe került, de hamarosan elnéptelenedett, ám a bővízű forrása körül hamarosan kis falu épült. Napjainkban eredeti funkcióját szolgálja, egyházi vendégeket fogad. Bejáratát a hagyomány szerint az építéskor ültetett két fügefa őrzi. A kolostor alapítását meseszerű legenda övezi. Eszerint a környéken vadászókat kutyáik csaholása hívta egy barlanghoz, amelyben a forrás mellett egy 700 évvel korábbi képrombolás elől odarejtett Szűz Mária-ikont is találtak. Rövidesen elterjed a forrás csodatevő hatása is.

  

Kikkói kolostor

 A Kikkói kolostort Alexiosz Komnénosz bizánci császár alapította és 1092-ben egy Lukács evangélista által festett Máriát a csecsemő Krisztussal ábrázoló ikont és földet adományozott a környéken élő remetének, Izaiásnak. A kolostor az évszázadok során mesés gazdagságra tett szert az ortodox uralkodók, hercegek és egyházi méltóságok jóvoltából, ma is az egyik leggazdagabb ortodox kolostornak számít. A kolostor alapítása óta többször leégett és kifosztották, egy épülete sem idősebb 180 évnél. Így a templombelsőt, a kolostor főbejáratát és az emeleti tornácokat borító díszes freskók és aranytól csillogó mozaikok sem hordoznak igazi kultúrtörténeti értéket. A csodatevő Mária-ikont a templomban őrzik, bár 350 évvel ezelőtt ezüsstel vonták be, nehogy a látványtól a hitetlenek megvakuljanak. A belső udvarból nyíló múzeum az évszázadok során felhalmozott egyházi kincseket mutatja be.  

  

Koloszi vár

A várat 1210-ben I. Hugó adományozta a johannitáknak. A 14. században a vár körül terebélyes cukornádültetvényeket telepítettek és a környéken termelték a vár francia neve után elnevezett, ma is népszerű sűrű, fűszeres édes Commandaria borokat. Később a vár a törökök kezére került, ekkor kezdett hanyatlani, újjáépítése 1933-ban kezdődött meg.  A vár bútoroztalan helyiségei valószínűleg az egykori parancsnoki lakosztályként szolgáltak, mellette konyha, felette pedig tengerre nyíló gyönyörű kilátást nyújtó csipkés párkányzatú tetőteraszt tekinthetjük meg. A vár szomszédságában találjuk azoknak a malmoknak a maradványait, amelyek 4 m átmérőjű malomköve a cukornádat őrölte.

Larnaca

Larnaka jelentőségét kedvező elhelyezkedésének köszönheti. A várostól keletre és nyugatra szállodákkal sűrűn beépült tengerparti üdülőövezet húzódik. Larnakából könnyen és gyorsan megközelíthető a főváros Nicosia, a troodosz-hegyi síparadicsom valamint Pafos és Kurion is elérhető távolságban van. A város közvetlen környezében számos értékes műemléket tekinthetünk meg.

Larnakát három egymástól teljesen különböző városnegyed alkotja. Északkeleti tengerparti sétányon éttermeket, bárokat, kávézókat találunk. A strandra merőleges utcákban a múzeumok és közigazgatási intézmények állnak, mögötte pedig az óváros húzódik a Szent Lázár templommal, a bazárokkal és fedett vásárcsarnokkal. A korábbi török negyed központja a Büyük-dzsámi. A városnézést érdemes a múzeumokkal kezdeni.

Limassol

Ciprus második legnagyobb városában közel 250 000-en élnek, ennek és népszerű kikötőjének köszönhetően a várost eleven, pörgős élet jellemzi. Tengerpartját hosszú szállodasor kíséri, utcáin lézengő matrózokat és bámészkodó turistákat találunk, míg a város főként gyümölcs és szőlő feldolgozására szakosodott ipari és kereskedelmi tevékenységét végzi.

Limassol a vigasságok városa, szinte minden évszakban van valamilyen érdekes esemény. Janár 6-án, Vízkereszt napján látványos körmenet vonul a z utcákon egészen a kikötőig, ahol a püspök egy keresztet dob a tengerbe, amelyet fiatalok tucatjai próbálnak visszahozni. Márciusban vidám karnevál veszi kezdetét színes felvonulással, maszkákkal és versenyekkel. Júliustól augusztusig a kruioni antik színházban tekinthetünk meg klasszikus görög tragédiákat. Szeptemberben 2 hétig pedig ingyenes borkóstolók fogadják a vendégeket.

Limassol néhány történelmi emlékét a város belsejében találjuk, ezeket leszámítva más látnivaló nincs. A közeli lovagvárat azonban érdemes meglátogatni. 

Paphos

Paphos a klasszikus ókorban a sziget egyik legfejlettebb és legnépesebb körzete volt, a kora középkorban azonban hanyatlani kezdett és csak az 1974-es részleges török megszállás óta indult ismét fejlődésnek. Az 1984-ben megnyitott repülőtér újabb lendületet adott az idegenforgalomnak és újabb és újabb utak is épülnek.

Napjainkban Paphos Limassol mellett az egyik legjelentősebb turistacélpont, rengeteg mítosz és látnivaló csábítja az ide látogatókat. A legenda szerint Pafos partjainál született Aphrodité istennő, ezért évről évre sokan látogatnak ide. A kikötőben magasodó erőd megtekintése után a közeli éttermekben kóstolhatjuk meg a napi fogást.
Paphos sok történelmi látnivalóval büszkélkedhet, a városban nézzük meg a Dionysos, Theseus és Aion házakban található mozaikokat, a Királysírokat, az Odeon színházat és a helyi Régészeti Múzeumot.
A városhoz közeli falvacskák szintén érdemelnek némi figyelmet, Geroskipou-ban az ötkupolás Agai Paraskevi-templot tekinthetjük meg és megkóstolhatjuk a helyben készített helyi édességet, a loukoumit is.
Paphos és környéke a természetbarátok és túrázok kedvelt helye. Az érintetlen táj és a bájos falvak minden idelátogató szívét meglágyítják. A környéken banánültetvények húzódnak, a háttérben pedig a Trooros-hegység magasodik.

A paphosi mozaikokat a 60-as években egy tereprendezés során véletlenül fedezték fel, azóta szebbnél szebb mozaikok kerülnek elő. A legtöbb mozaikkép egyetlen, tágas magánvilla helyiségeinek padlóját díszítette, ez a Dionüsszosz háza.A 3. században emelt épület a mozaikok fő témájáról kapta a nevét. Kb. 150 méterre találjuk Thészeusz házát, amely a szakemberek szerint egykoron a Ciprus provincia római kormányzójának, a proconsulnak a palotája lehetett. Thészeusz háza az egyik legnagyobb feltárt ókori épület (120x80 m). Az épületben talált kb 1400 m2-nyi mozaik a 3. és 5. század között keletkezett és nagyrészt geometrikus minták alkotják. A déli oszlopcsarnokban talált 2,2 m átmérőjű Thészeusz mozaik az athéni királyfit ábrázolja, miközben leteríti a Minotauruszt. A Thészeusz házával szemben álló Aion házában további értékes mozaikképek kerültek elő.

   

 

Szent Lázár templom (Larnaca)

 

A templom nevét arról a Lázárról kapta, akit János Evangéliuma szerint Jézus feltámasztott a halálból. A templomot a hagyomány szerint Bölcs Leó császár azon a helyen emeltette, ahol Lázár sírját 890-ben megtalálták. Feltámadása után Lázár Ciprusra menekült és harminc éven át Kition püspöke volt, állítólag a helyiek soha nem látták mosolyogni, mert nem felejtette, hogy halálában megpillantotta a purgatóriumot. A Szent Lázár-templomot (Eklisziá Ájiu Lázáru) 1589-ben a keresztények visszavásárolták a törököktől és évszázadokon keresztül szolgálta felváltva a keresztény és ortodox hívőket.A háromhajós és háromkupolás templomba a narthexen keresztül juthatunk be. A putitán keresztény oszlopfőkkel és bizánci építészettel érdekes ellentétet alkot az arannyal gazdagon díszített, faragott ortodox ikonosztáz és a rokokó katolikus pulpitus. Érdemes megtekinteni a sírjából feltámadó Lázárt, a Máriát és a Sárkányölő Szent Györgyöt ábrázoló ikonokat is. 

 

 

 

 

Beutazási feltételek: A Ciprusi Köztársaságba való belépéshez elegendő a személyi igazolvány is (bármely típusú és ideiglenes személy igazolvány is), ugyanakkor a tűzszüneti vonalon csak útlevéllel vagy az új, kártya formátumú személyigazolvánnyal lehet átkelni.

Hivatalos nyelv: görög, török, angol

Vallás: görög-ortodox, muszlim

Időeltolódás: +1 óra Magyarországi időhöz képest.

Hivatalos pénznem: Euro. A hitel-és bankkártyák széles körben elfogadottak.

Elektromosság: 240V; háromvillás dugót használnak, adapter szükséges.

Öltözködés: Ajánlott a kényelmes, szellős, pamutruhák viselete. A forró nyári napokra ne felejtsen gondoskodni a napsütés ellen védő sapkáról, kendőről, UV szűrős napszemüvegről! Templomok látogatásakor kerüljük a sort, a miniszoknya és a vállat fedetlenül hagyó ruhanemûk viselését

Keresések eredményei
Hotel Adams Beach
Last minute
starstarstarstarstar
repülő egyéni Budapest
0 mTávolság a tengertől
 • Légkondícionáló
 • Közv. tengerparton
 • Beltéri medence
 • Kültéri medence
 • WiFi
 • Gyermekbarát
 • Wellness
 • Sport lehetőségek

Félpanzió
Szálloda
Értékelés:
4,7 / 6 Holidaycheck értékelés
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-11-01 5 nap Félpanzió egyéniegyéni 66 939 Ft Részlet
 2018-11-02 5 nap Félpanzió egyéniegyéni 66 939 Ft Részlet
 2018-11-03 5 nap Félpanzió egyéniegyéni 66 939 Ft Részlet
Hotel Limanaki Beach
starstarstar
repülő egyéni Bécs
100 mTávolság a tengertől
 • Légkondícionáló
 • Kültéri medence

Reggeli, Félpanzió
Szálloda
Értékelés:
5,0 / 6 Holidaycheck értékelés
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-10-25 5 nap Reggeli egyéniegyéni 42 147 Ft Részlet
 2018-10-26 5 nap Reggeli egyéniegyéni 42 147 Ft Részlet
 2018-10-27 5 nap Reggeli egyéniegyéni 42 147 Ft Részlet
Nissi Park Hotel
starstarstar
egyéni -
200 mTávolság a tengertől
 • Légkondícionáló
 • Kültéri medence
 • WiFi

Reggeli, Félpanzió, All inclusive
Szálloda
Értékelés:
5,0 / 6 Holidaycheck értékelés
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-09-26 5 nap Reggeli egyéniegyéni 42 147 Ft Részlet
 2018-10-14 5 nap Reggeli egyéniegyéni 42 147 Ft Részlet
 2018-10-15 5 nap Reggeli egyéniegyéni 42 147 Ft Részlet
Aktea Beach Village
Last minute
First Minute
starstarstarstar
repülő egyéni Bécs, Budapest
200 mTávolság a tengertől
 • Légkondícionáló
 • Beltéri medence
 • Kültéri medence
 • Gyermekbarát
 • Wellness

Félpanzió, All inclusive
Szálloda
Értékelés:
4,7 / 6 Holidaycheck értékelés
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-12-01 5 nap Félpanzió egyéniegyéni 43 077 Ft FM Részlet
 2018-12-02 5 nap Félpanzió egyéniegyéni 43 077 Ft FM Részlet
 2018-12-03 5 nap Félpanzió egyéniegyéni 43 077 Ft FM Részlet
Atlantica Miramare Beach
First Minute
starstarstarstar
egyéni -
0 mTávolság a tengertől
 • Légkondícionáló
 • Közv. tengerparton
 • Beltéri medence
 • Kültéri medence
 • WiFi

Félpanzió, All inclusive
Szálloda
Értékelés:
4,5 / 6 Holidaycheck értékelés
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-12-01 5 nap Félpanzió egyéniegyéni 48 345 Ft FM Részlet
 2018-12-02 5 nap Félpanzió egyéniegyéni 48 345 Ft FM Részlet
 2018-12-03 5 nap Félpanzió egyéniegyéni 48 345 Ft FM Részlet
Elias Beach Hotel
First Minute
starstarstarstar
egyéni -
50 mTávolság a tengertől
 • Légkondícionáló
 • Kültéri medence
 • Gyermekbarát
 • Wellness
 • Sport lehetőségek

Félpanzió, All inclusive
Szálloda
Értékelés:
5,1 / 6 Holidaycheck értékelés
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-12-01 5 nap Félpanzió egyéniegyéni 49 584 Ft FM Részlet
 2018-12-02 5 nap Félpanzió egyéniegyéni 49 584 Ft FM Részlet
 2018-12-03 5 nap Félpanzió egyéniegyéni 49 584 Ft FM Részlet
Constantinos The Great Beach Hotel
Last minute
First Minute
starstarstarstarstar
repülő egyéni Budapest
0 mTávolság a tengertől
 • Légkondícionáló
 • Közv. tengerparton
 • Beltéri medence
 • Kültéri medence
 • WiFi
 • Wellness

Félpanzió, All inclusive
Szálloda
Értékelés:
4,1 / 6 Holidaycheck értékelés
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-12-01 5 nap Félpanzió egyéniegyéni 49 894 Ft FM Részlet
 2018-12-02 5 nap Félpanzió egyéniegyéni 49 894 Ft FM Részlet
 2018-12-03 5 nap Félpanzió egyéniegyéni 49 894 Ft FM Részlet
Mediterranean Beach Hotel
First Minute
starstarstarstar
repülő egyéni Budapest
0 mTávolság a tengertől
 • Légkondícionáló
 • Közv. tengerparton
 • Beltéri medence
 • Kültéri medence
 • WiFi
 • Gyermekbarát
 • Wellness
 • Sport lehetőségek

Félpanzió
Szálloda
Értékelés:
5,0 / 6 Holidaycheck értékelés
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-12-01 5 nap Félpanzió egyéniegyéni 50 514 Ft FM Részlet
 2018-12-02 5 nap Félpanzió egyéniegyéni 50 514 Ft FM Részlet
 2018-12-03 5 nap Félpanzió egyéniegyéni 50 514 Ft FM Részlet
Hotel Pavlo Napa Beach
starstarstarstar
repülő egyéni Bécs, Budapest
50 mTávolság a tengertől
 • Légkondícionáló
 • Beltéri medence
 • Kültéri medence
 • Gyermekbarát
 • Wellness
 • Sport lehetőségek

Félpanzió, All inclusive
Szálloda
Értékelés:
4,5 / 6 Holidaycheck értékelés
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-11-01 5 nap Félpanzió egyéniegyéni 52 064 Ft Részlet
 2018-11-02 5 nap Félpanzió egyéniegyéni 52 064 Ft Részlet
 2018-11-03 5 nap Félpanzió egyéniegyéni 52 064 Ft Részlet
smartline Protaras
starstarstar
egyéni -
450 mTávolság a tengertől
 • Légkondícionáló
 • Kültéri medence
 • Sport lehetőségek

Félpanzió, All inclusive
Értékelés:
4,8 / 6 Holidaycheck értékelés
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-10-15 5 nap Félpanzió egyéniegyéni 54 543 Ft Részlet
 2018-10-16 5 nap Félpanzió egyéniegyéni 54 543 Ft Részlet
 2018-10-17 5 nap Félpanzió egyéniegyéni 54 543 Ft Részlet

egyéb ajánlatok >