Kos

Régió bővebben

Kos Görögország - transparent

Kínálunk 26 szállás lehetőséget árak: 30 990 Ft - 1 463 038 Ft.

Időjárás:

Ma Počasí v Kos - transparent 27° C Holnap Počasí v Kos - transparent 26 - 28° C08-20 Počasí v Kos - transparent 25 - 30° C
08-21 Počasí v Kos - transparent 25 - 29° C08-22 Počasí v Kos - transparent 25 - 28° C08-23 Počasí v Kos - transparent 25 - 28° C
08-24 Počasí v Kos - transparent 25 - 28° C08-25 Počasí v Kos - transparent 25 - 29° C08-26 Počasí v Kos - transparent 26 - 29° C
Weather forecast from Yr, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Régió:

Kos (Kósz)

Kos az Égei-tengerben terül el, és Törökországtól mindössze 8 km távolságra van. Ez a sziget a Dodekániszosz-szigetcsoport harmadik legnagyobbika, területe 290 km2. A Dodekániszosz-szigetcsoport 12 szigetet jelent, ez azonban becsapós, ugyanis a valóságban a szigetcsoport 30 szigetet foglal magába. A területüket tekintve Kos szigetét csak Rodosz és Karpathos előzi meg a szigetcsoporton belül, népességét tekintve viszont a még előkelőbb második helyet foglalja el. A sziget 22 000 állandó lakossal büszkélkedhet.
Hosszúsága 40 km, szélessége pedig Kardaména és Masztahari települések között a legnagyobb, itt eléri a 12 km-t.

Kos azért is különleges, mert szinte ez az egyetlen olyan sziget Görögországban, amelyen nem a hegyvonulatok dominálnak. Csupán egyetlen hegye van, a Dikeosz, amely 846 m magassággal rendelkezik, a sziget többi része sík és lankás.

Kos éghajlata nagyon kellemes. Igaz, hogy nyáron itt is tikkasztó hőség uralkodik, azonban az északi szél, a meltemi valamelyest csillapítja ezt. A téli évszakokban is meglepően gyakoriak a napsütéses napok és hetek és a záporesők, így ez leginkább a tavaszi időjárásra emlékeztet. A napsütés és az esőzések következtében pedig dús és buja növényzet lepi el a szigetet.

Kos arról is híres, hogy itt született i.e. az 5. században Hippokratész, a modern orvostudomány atyja.

A szigetet legkönnyebben a fővárosból, Kos városból kiindulva tudjuk a legkönnyebben bebarangolni. Innen elindulhatunk busszal, de sok helyen van lehetőségünk autó-, és motorbérlésre, valamint akár biciklivel is körbejárhatjuk a szigetet, ami szintén nem jelent nagy problémát, hiszen Kos leginkább sík tájakkal rendelkezik.

Kos várostól nem messze, délnyugatra találjuk a híres gyógyhelyet, Asklepeiont.  Az Asklepeiont i.e. a 4. században építették a Dikeosz-hegy lábánál egy hegyoldalba. A szentély 4 szintes teraszokból állt. Nevét Asklepios-ról kapta, akinek anyja a mítosz szerint egy kentaur volt, ő vezette be a gyógyítás rejtelmeibe. A gyógyító szentélybe a világ legkülönfélébb részeiről is érkeztek gyógyulásra várók, a módosabb betegek pedig nagyértékű adományokat adtak a szentélynek, amiből folyton tovább bővítették az Asklepiont, illetve ezekből az adományokból fedezték azoknak a gyógyítását is, akiknek nem volt elegendő pénzük a gyógyuláshoz.
Az Asklepionban egy orvosi iskolát is építettek. Itt Hippokratész tanai szerint oktatták a tanítványokat, de később tovább is fejlesztették a tanokat.

Az északkeleti partot biciklivel is könnyedén körbejárhatjuk, mert ezt a részt csak sík vidékek jellemzik.
Kos északkeleti részének egyik igen népszerű helye Psalidi. Itt rengeteg a szálloda, és kempingezésre is van lehetőségünk.

Az északkeleti part népszerű strandjai közé tartoznak még Lambi, Tigaki és Marmari, ahol a szörfösök is kiélhetik magukat, ugyanis legtöbbször jó a szél ezen a partszakaszon.
Lambi egy tipikus kis üdülőtelepülés. 2 km hosszú, homokos stranddal rendelkezik.

Tigaki is rendkívül népszerű, bár ez a település már nem olyan zsúfolt, mint az előbbi. Itt is rengeteg tavernát, kávézót, éttermet találunk, és említésre méltó a homokos strandja is, amely rendkívül jól felszerelt, és lassan mélyül, így a gyermekek számára is biztonságosnak nevezhető.

Marmari Tigakitól 5 km távolságra fekszik, és a tengerpartja sem nagyon különbözik az előbbitől, így ez a település is kiváló a gyermekekkel érkező nyaralók számára.

Kos városából kiindulva Platani az első jelentősebb település, amely egy nyugodt hangulatú, kis falu. Platani magyarul platánok alattit jelent. Itt egy kis török közösség él. A települést a török hódoltság időszakában Kremetesznek hívták. Plataniban ellátogathatunk az Archeológiai Múzeumba, ahol többek közt egy időszámításunk előtti második századból származó papírtekercset nézhetünk meg, amelyre az ősi görög adórendszer szabályait jegyezték le.

Platanitól délnyugatra találjuk Ziparit, az alig 5 kilométeres mezővárost.
Fő nevezetessége a Szent Pál-bazilika, amely az 5-6. században épült, és 1935-ben került feltárásra. A bazilika alapterülete 22x15 méter. A templomban megnézhetjük a pulpitus maradványait, ahová egykor két lépcsősor vezetett fel. Ezen kívül láthatunk benne még egy kis keresztelő kápolnát is.

Ziparitól délre találjuk Aszfendiut. Ez nem egy önálló település, hanem egy területnév, amely több kisebb falut foglal magába. Aszfendiu 250 méter magasan terül el a Dikeosz-hegy oldalában. Tehát ide jobban tesszük, ha nem kerékpárral jövünk.
Az Aszfendiuba vezető úton több pihenőhelyet is kialakítottak, ahonnan csodálatos kilátásban lehet részünk. Ez a terület télen és nyáron is igen népszerű üdülőhely.

Aszfendiutól nem messze fekszik Zia, a kis falu, amelynek csupán kétszáz lakosa és két-három kisebb utcája van a főutcán kívül, ennek ellenére mégis nagyon kedvelt üdülőhely, ahol, főleg nyáron, rengeteg turista nyaral.

Ziától északra helyezkedik el Pili. Ez egy modern település, azonban tőle másfél km-re megtalálhatjuk régi mását is, a Palio Pili nevű kis falut is.

Tőle északnyugatra van Linopotisz. Az odafelé vezető úton érdemes megállnunk az Agiaklafti kápolnánál. Ezt a kápolnát egy hős asszony tiszteletére hozták létre, aki női csapatot szervezett, amely részt vett a törökök elleni küzdelemben.
Linopotiszt olasz betelepülők építették az 1920-as években. 

Linopotisztól két km-re egy útelágazást találunk. Itt jobbra fordulva kis idő múlva elérünk Masztihariba. Ez a település hajdan még egy kis csendes, nyugodt halászfalu volt, mára már viszont üdülőközponttá nőtte ki magát. Tengerpartja homokos, és lassan mélyülő, ezért megfelelő üdülőhely azoknak, akik gyermekekkel érkeznek, és azoknak, akik inkább csendesebb, nyugodtabb nyaralásra vágynak.
Masztihariban néhány nezetességet is megtekinthetünk, többek közt egy ókeresztény bazilika romjait, amely i.e. az 5. században épült, valamint egy középkorból származó kőtemplomot is láthatunk.

Ha Masztihariból továbbmegyünk déli irányba, akkor Antimachiába jutunk el. Ez a település 185 méter magasságban fekszik, és Kos harmadik legnépesebb települése.

Antimachiától délkeletre Kardamenát találjuk. A település 6 km hosszú, homokos tengerparttal rendelkezik, emiatt nyáron rengeteg turista látogat el ide.

Azoknak, akik Kos szigetén nyaralnak, és egy kis túrázásra vagy piknikezésre vágynak, a legjobb célpont a Plaka-fennsík, amelyet ciprus- és eukaliptuszfák borítanak. Ez egy nagyon hangulatos része a szigetnek: rengeteg csörgedező patakocska és madárcsicsergés jellemzi ezt a tájat.
A Plaka-fennsík rendkívül népszerű és látogatott hely a szigeten, amelyet nemcsak a turisták kedvelnek, hanem Kos lakói közül is sokan ellátogatnak ide egy-egy hétvégén.

Kefalos városa Kos délnyugati részén található. Hajdan ez volt a sziget fővárosa, és Hippokratész is itt született. Érdemes ellátogatnunk ide, mert rendkívül szép és gazdag település, és néhány nevezetességet is megtekinthetünk itt, mint például az Aszklépiosz-szentély romjait.

 

Keresések eredményei
Studios & Appartements Michalis
starstarstarstar
repülő egyéni Budapest
Önellátás, Reggeli, Félpanzió
Apartmanok
Értékelés:
5,4 / 6 Holidaycheck értékelés
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-10-02 5 nap Önellátás egyéniegyéni 30 990 Ft Részlet
 2018-10-03 5 nap Önellátás egyéniegyéni 30 990 Ft Részlet
 2018-10-04 5 nap Önellátás egyéniegyéni 30 990 Ft Részlet
Continental Palace
starstarstarstar
repülő egyéni Bécs, Ljubljana
50 mTávolság a tengertől
 • Légkondícionáló
 • Kültéri medence
 • WiFi
 • Sport lehetőségek

Félpanzió, Teljes ellátás
Szálloda
Értékelés:
4,7 / 6 Holidaycheck értékelés
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-10-01 5 nap Félpanzió egyéniegyéni 36 879 Ft Részlet
 2018-10-02 5 nap Félpanzió egyéniegyéni 36 879 Ft Részlet
 2018-10-03 5 nap Félpanzió egyéniegyéni 36 879 Ft Részlet
Esperia
starstarstar
repülő egyéni Bécs
500 mTávolság a tengertől
 • Légkondícionáló
 • Kültéri medence
 • WiFi
 • Sport lehetőségek

Félpanzió
Szálloda
Értékelés:
5,4 / 6 Holidaycheck értékelés
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-10-01 5 nap Félpanzió egyéniegyéni 39 358 Ft Részlet
 2018-10-02 5 nap Félpanzió egyéniegyéni 39 358 Ft Részlet
 2018-10-03 5 nap Félpanzió egyéniegyéni 39 358 Ft Részlet
smartline More Meni Cosmopolitan
starstarstarstar
repülő egyéni Bécs
300 mTávolság a tengertől
 • Légkondícionáló
 • Kültéri medence

Félpanzió
Szálloda
Értékelés:
5,5 / 6 Holidaycheck értékelés
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-10-05 5 nap Félpanzió egyéniegyéni 45 556 Ft Részlet
 2018-10-06 5 nap Félpanzió egyéniegyéni 45 556 Ft Részlet
 2018-10-07 5 nap Félpanzió egyéniegyéni 45 556 Ft Részlet
Mitsis Hotels Family Village
starstarstarstar
egyéni -
150 mTávolság a tengertől
 • Légkondícionáló
 • Kültéri medence
 • WiFi
 • Gyermekbarát
 • Wellness
 • Vízicsúszdák
 • Sport lehetőségek

All inclusive
Szálloda
Értékelés:
5,3 / 6 Holidaycheck értékelés
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-10-20 5 nap All inclusive egyéniegyéni 54 233 Ft Részlet
 2018-10-21 5 nap All inclusive egyéniegyéni 54 233 Ft Részlet
 2018-10-22 5 nap All inclusive egyéniegyéni 54 233 Ft Részlet
Mitsis Hotels Summer Palace
starstarstarstarstar
egyéni -
0 mTávolság a tengertől
 • Légkondícionáló
 • Közv. tengerparton
 • Beltéri medence
 • Kültéri medence
 • WiFi
 • Gyermekbarát
 • Wellness
 • Vízicsúszdák
 • Sport lehetőségek

All inclusive
Szálloda
Értékelés:
5,2 / 6 Holidaycheck értékelés
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-10-21 5 nap All inclusive egyéniegyéni 55 473 Ft Részlet
 2018-10-22 5 nap All inclusive egyéniegyéni 55 473 Ft Részlet
 2018-10-23 5 nap All inclusive egyéniegyéni 55 473 Ft Részlet
Kipriotis Village Resort
starstarstarstarstar
repülő egyéni Bécs, Ljubljana
250 mTávolság a tengertől
 • Légkondícionáló
 • Beltéri medence
 • Kültéri medence
 • WiFi
 • Gyermekbarát
 • Wellness
 • Vízicsúszdák
 • Sport lehetőségek

All inclusive
Szálloda
Értékelés:
4,5 / 6 Holidaycheck értékelés
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-09-27 5 nap All inclusive egyéniegyéni 56 712 Ft Részlet
 2018-09-26 5 nap All inclusive egyéniegyéni 62 290 Ft Részlet
 2018-09-28 5 nap All inclusive egyéniegyéni 64 150 Ft Részlet
Kipriotis Panorama Aqualand
starstarstarstar
repülő egyéni Bécs
400 mTávolság a tengertől
 • Légkondícionáló
 • Kültéri medence
 • WiFi
 • Gyermekbarát
 • Wellness
 • Vízicsúszdák
 • Sport lehetőségek

All inclusive
Szálloda
Értékelés:
4,8 / 6 Holidaycheck értékelés
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-10-07 5 nap All inclusive egyéniegyéni 57 022 Ft Részlet
 2018-10-08 5 nap All inclusive egyéniegyéni 57 022 Ft Részlet
 2018-10-09 5 nap All inclusive egyéniegyéni 57 022 Ft Részlet
Mitsis Hotels Norida Beach
starstarstarstar
repülő egyéni Ljubljana
0 mTávolság a tengertől
 • Légkondícionáló
 • Közv. tengerparton
 • Kültéri medence
 • WiFi
 • Gyermekbarát
 • Wellness
 • Vízicsúszdák
 • Sport lehetőségek

All inclusive
Szálloda
Értékelés:
5,6 / 6 Holidaycheck értékelés
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-10-25 5 nap All inclusive egyéniegyéni 57 952 Ft Részlet
 2018-10-26 5 nap All inclusive egyéniegyéni 57 952 Ft Részlet
 2018-10-27 5 nap All inclusive egyéniegyéni 57 952 Ft Részlet
Kipriotis Hippocrates & Maris
starstarstarstar
repülő egyéni Bécs
150 mTávolság a tengertől
 • Légkondícionáló
 • Beltéri medence
 • Kültéri medence
 • Sport lehetőségek

All inclusive
Szálloda
Értékelés:
4,4 / 6 Holidaycheck értékelés
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-09-30 5 nap All inclusive egyéniegyéni 58 262 Ft Részlet
 2018-10-01 5 nap All inclusive egyéniegyéni 58 262 Ft Részlet
 2018-10-02 5 nap All inclusive egyéniegyéni 58 262 Ft Részlet

egyéb ajánlatok >