Jordánia

Országok részlete

Jordánia Jordánia - transparent

Kínálunk 5 szállás lehetőséget árak: 107 900 Ft - 364 000 Ft.

A Jordán Hásimita Királyság egy közel-keleti arab ország. Szíriával, Irakkal, Izraellel és a Palesztinához tartozó Ciszjordániával határos. A jelenlegi uralkodó II. Abdullah. A hivatalos nyelv az arab. A lakosság nagy része az iszlám vallást gyakorolja. A mai területén az i.e. I. évezredben az Izraeli Királyság és arámi törzsek orsztoztak, majd asszír, perzsa és egyiptomi uralom alatt állt. A 7. században hódították meg az arabok, majd a 11-12. században a keresztes hadjáratok eredményeként létrjött Jeruzsálemi Királyság része lett. A 20.században angol közigazgatás alá került, majd függetlenségét 1949-ben nyerte el. A lakosság 87%-a arab, 7%-a arameus, 2%-a cserkesz, 2%-a kurd és 2%-a örmény.

Jordánia éghajlata északnyugaton mediterrán, a nyár forró és száraz, a tél pedig hűvös. Eső szinte csak télen esik. Jordánia többi részén kontinentális sivatagi éghajlat van. A nyár áprilistól októberig tart, a hőség ugyanakkor elviselhető, mert a páratartalom alacsony. 

Jordánia jó közbiztonságú ország, a térség konfliktusai nem érintik a turista utazását. 

Látnivalók

Petra

Petra, a sivatag sziklái között megbúvó egykori karavánközpont egy arab néptörzs, a nabateusokvirágzó fővárosa volt. Petra Kr. e. 200 – Kr. u. 100 között élte virágkorát. A nabateusok a rózsaszín kőfalakból faragták ki elegáns, monumentális épületeiket, templomaikat, fürdőiket, házaikat és sírkamráikat. A város csodáit látni vágyók számát tovább növelte, hogy a romváros 1985 óta az UNESCO kulturális világörökség része. Az 1980-as évek végén a Petra felé vezető úton, a Szik bejárata előtt egy látogatóközpontot létesítettek, és sorra épültek a modern szálláshelyek, részben luxusszállodák Petra közelében. 2007. július 7-én Petrát a A világ hét új csodája közé is választották.

   

Wadi Rum

Wadi Rum Jordánia leggyönyörűbb sivatagi tája, a Wadi Rum. A Hold völgyének nevezett sivatag mindössze 70 kilométerre található Aqabától. Homoksziklákkal tarkított végtelen sivatag fogad bennünket, mely a délelőtti fényben vörös, naplemente után pedig kék színekben pompázik.

Holt-tenger

A Holt-tenger Jordánia határán húzódik, egyedülálló mikroklímával és hihetetlenül sós vízével. A Világ egyik legmélyebben fekvő területe, a víztükör 420 méterrel van a tenger szint alatt , a tófenék pedig 795 méterrel. A turisták sokasága keresi fel pihenésre vagy gyógyulásra. A Holt-tenger sós vize annyira sűrű, hogy az ember szinte lebeg rajta. Aki nem tud úszni, az is biztonságban érezheti magát, mivel nem tud teljesen elmerülni. A Holt-tenger magas ásványianyagtartalmú vize, a környezet és klíma segít különböző bőr- és kozmetikai kezeléseknél is. Híres a holt-tengeri iszap is, ami ásványi anyag tartalma miatt a kozmetikai kezelések fontos része. Az iszapot csodálatos bőrradírként ismerjük, azonban miután megszárad, alaposan le kell mosni. Nevét onnan kapta, hogy a magas sókoncentráció miatt nem él meg benne néhány baktériumon kívül magasabbrendű élőlény. Bár a tóba ömlik a Jordán folyó, annak vízszintje folyamatosan csökken az erős vízkivétel miatt, ezért a tóba egyre kevesebb víz érkezik. A csökkenő vízutánpótlás miatt a tó kettészakadt, a mélyebben fekvő északi rész mellett a déli fokozatosan kiszárad. Izrael a Földközi-tenger felől építene egy csatornát a Holt-tenger vízének táplálására, így képzelték el a tenger megmentését, míg Jordánia ugyanezt a Vörös-tenger irányából tenné, ezek megvalósítása hihetetlen összeget emésztene fel.

   

Amman

A hét dombra épült Amman, Jordánia fővárosa, ahol az elmúlt és a modern korok építészetének meghökkentő kombinációjával találkozhatunk. Minaretek imára hívó hangja, fehér házak, kebab árusok és kávézók, bazárok (arabul souqok) és ősi civilizációk emlékei őrzik ezt a nyüzsgő, soha nem nyugvó várost.

   

Aqaba

Jordániának mindössze egy rövidke 26 km-es tengerparti vonala van Aqabánál, a Vörös Tengeren. Aqaba egész évben kellemes klímát, homokos- korallos tengerpartot, nagyszerű kikapcsolódást kínál mind a nap mind a búvárkodás szerelmeseinek. Jó elhelyeződésének köszönhetően területe már Kr. e. 4000 óta lakott, így sok történelmi emlék tekinthető meg az óvárosban. A Vörös-tenger mérhetetlenül gazdag élővilágáról sem feledkezhetünk meg. A tengerben úszkálva talán föl sem merül, milyen fantasztikus látvány tárul elénk néhány méterrel lejjebb. Ez maga a búvárparadicsom. Csodás zátonyok, korallszigetek mellett rendkívül gazdag élőviláguk szemet gyönyörködtető. Akár egy búvárszemüveg segítségével is könnyen részeseilehetünk a nyüzsgő halrajok természetes élőhelyének színpompás látványában.

   

Nebo-hegy

Nebo-hegy Ammántól kb. 30 km-re délnyugatra és Jeruzsálemtől kb. 50 km-re keletre. A ciszjordániai Jerikó általában látható a hegytetőről, míg egyes napokon Jeruzsálemig is ellátni. Isten e hegy tetejéről mutatta meg Mózesnek az Ígéret Földjét, amelyet a zsidók nemsokára birtokukba is vettek. Mózest a hagyomány szerint a hegyen temették el. II. János Pál pápa 2000-ben meglátogatta a hegyet szentföldi útja során és egy olajfát ültetett el a bizánci kápolna mellett a béke jelképeként.

   

Beutazási feltételek: Magyar állampolgár érvényes magyar útlevéllel, vízummal és megfelelő anyagi fedezet felmutatásával utazhat be Jordániába. A magyar állampolgárok vízumukat (kizárólag egyszeri belépésre jogosítót) felvehetik a határállomásokon is. 

Időeltolódás: GMT+2

Hivatalos pénznem: jordán dinár (JOD)

Hivatalos nyelv: arab, angol

Gasztronómia: A már ismerős falafel és kebab mellett érdemes kipróbálni az arab kenyeret,a baklavát és a halvát. Ez utóbbi gyümölccsel és dióval ízesített kalács.

Közlekedés: jó választás a taxi, megbízható és korrekt árakkal találkozhatunk.

Egészség: Csapvíz fogyasztása nem ajánlott. Kötelező védőoltás nincsen. Fontos az általános utas-, poggyász- és balesetbiztosítás megléte. 

 

Régió:

Keresések eredményei
Villámlátogatás Jordániában
Értékelés:
0,0 / 6 Holidaycheck értékelés
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-10-28 4 nap Reggeli repülőrepülőBudapest 107 900 Ft Részlet
 2018-11-03 4 nap Reggeli repülőrepülőBudapest 107 900 Ft Részlet
 2018-11-04 4 nap Reggeli repülőrepülőBudapest 107 900 Ft Részlet
Jordánia dióhéjban
repülő Budapest
Reggeli
Szálloda
Értékelés:
0,0 / 6 Holidaycheck értékelés
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-10-31 5 nap Reggeli repülőrepülőBudapest 128 900 Ft Részlet
 2018-11-07 5 nap Reggeli repülőrepülőBudapest 128 900 Ft Részlet
 2018-11-14 5 nap Reggeli repülőrepülőBudapest 128 900 Ft Részlet
Körutazás Jordániába
repülő Budapest
Program szerint
Szálloda
Értékelés:
0,0 / 6 Holidaycheck értékelés
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-11-10 8 nap Program szerint repülőrepülőBudapest 299 500 Ft Részlet
Jordániai élmények és strandolás az őszi szünetben
Értékelés:
0,0 / 6 Holidaycheck értékelés
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-10-28 8 nap Félpanzió repülőrepülő 349 900 Ft Részlet
IZRAEL - JORDÁNIA
repülő Budapest
Félpanzió
Szálloda
Értékelés:
0,0 / 6 Holidaycheck értékelés
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-11-07 9 nap Félpanzió repülőrepülőBudapest 364 000 Ft Részlet

egyéb ajánlatok >