Velence

Régió bővebben

Velence Olaszország - transparent

Kínálunk 76 szállás lehetőséget árak: 11 900 Ft - 480 965 Ft.

Időjárás:

Ma Počasí v Velence - transparent 28° C Holnap Počasí v Velence - transparent 25 - 29° C08-20 Počasí v Velence - transparent 26 - 29° C
08-21 Počasí v Velence - transparent 26 - 29° C08-22 Počasí v Velence - transparent 27 - 29° C08-23 Počasí v Velence - transparent 26 - 29° C
08-24 Počasí v Velence - transparent 26 - 29° C08-25 Počasí v Velence - transparent 24 - 27° C08-26 Počasí v Velence - transparent 22 - 24° C
Weather forecast from Yr, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

A 118 kis szigetből álló, hidakkal és csatornákkal összekötött város Olaszország egyik legkedveltebb turisztikai célpontja, a világ egyik legromantikusabb, legszebb városa. Köszönheti ezt csodálatos elhelyezkedésének, építészeti és művészeti szépségeinek, és annak, hogy sok szempontból ugyanazt láthatjuk, mint elődeink több száz évvel ezelőtt. Sajnos a turizmusnak negatív hatása is van: Velence virágkora már rég elmúlt, a számtalan turista miatt az elmúlt évtizedekben a város szépsége valamelyest kopott, de vonzerejét a mai napig megtartotta.

Velencét gyakran hívják az "Adria királynőjének", a "fény városának", a "víz városának" és "élő múzeumnak" is. A város, lagúnáival együtt az UNESCO Világörökség része. Sajnos, e csodálatos város a süllyedés, a tengerszint emelkedése és az elmocsarasodás következtében veszélyben van. Újabb és újabb megoldásokat dolgoznak ki a megmentésére, eddig inkább kisebb, mint nagyobb sikerrel. Az Acqua alta, azaz a magas vízállás évente többször is bekövetkezik, elsősorban a téli hónapokban. Ekkor a város utcáit, tereit elönti a tengervíz. A néhány óráig tartó jelenséghez a helyiek már hozzászoktak, teljesen természetesnek veszik. A Szent Márk téren, a turistainformációs pontokban, valamint a vasútállomáson acqua alta térképeket lehet kapni, melyből megtudható, hova lehet menekülni az áradás elől, melyek Velence magasabban fekvő pontjai.

A város meglátogatására a tavasz és az ősz a legalkalmasabb. Nyáron nagy hőség, rengeteg turista, szúnyog és légy keseríti meg a Velence csodáit felfedezni kívánok életét. De persze, akinek csak nyáron van lehetősége idelátogatni, emiatt ne hagyja ki! Valamint, egy másik jeles alkalom, a Velencei Karnevál ideje is remek időpont a Velencébe utazásra.

Velence vonzerejét a közeli szép nyaralóhelyek elérhetősége is tovább növeli. A városnézés mellett így tehát fürdési, kirándulási lehetőségek, és Velencén kívüli városnézések is könnyen megvalósíthatók. Közvetlen közelségben található Lido di Venezia nyaralóhely (a Szt. Márk térről vagy a Piazzale Romától vaporettóval elérhető), illetve közel van Bibione, Caorle, Lido di Jesolo, Sottomarina, már 1,5 órás útra Grado és 3 órára Lignano tengerparti települések. Egy másik szép közeli város a 115 km-re fekvő Verona. Velencéből akár Horvátországba is át lehet ruccanni komppal.

Szent Márk tér / Piazza San Marco

Sokan a világ legszebb terének tartják. Európa legtöbb terével ellentétben itt nem a motorhang, hanem az emberi beszéd hangja a domináns. Napóleon "Európa társalgójának" nevezte. Petrarca szerint "nincs párja a Földön". A téren látható a Szent Márk székesegyház, bejáratával szemben harangtornya, a székesegyház mellett óratornya. A székesegyház előtti, bronztalapzaton elhelyezkedő zászlórudak a 16. századból származnak. A tér híres műemléke még a Doge-palota, és megtekintésre érdemes a Correr-múzeum is. A rengeteg turista mellett rengeteg galambot is osztozni kell a tér csodálata közben.

Szent Márk Székesegyház / Basilica di San Marco

A Szent Márk tér keleti részén fekvő székesegyház építése 1063-ban kezdődött, és 1094-ben szentelték fel. Azóta viszont többször, minden évszázadban végeztek felújítási, átépítési, bővítési munkálatokat, még 1877-ben is, így a bizánci stílusban épített templomon minden kor rajta hagyta a nyomát. Ez volt a Velencei Köztársaság legjelentősebb, reprezentatív épülete, a legfontosabb találkozó- és imahely, így a város mindig a legjelentősebb művészekre bízta a díszítési, állagmegóvási munkálatok felügyeletét. Olaszország más templomaihoz hasonlóan a belépéshez nem engedélyezett a rövidnadrág, vagy szoknya, ill. a fedetlen vállak. A bejutáshoz általában nagy sorokat kell kiállni.

Campanile harangtorony

Az eredetileg a 9.-12. század között épített, 1511-1514 között újjáépített, 1902-ben leomlott, ennek következtében teljesen megsemmisült, majd 1902-1912 között az eredeti formájában helyreállított Campanile a székesegyház harangtornya. A 98,6 m magas harangtoronyból csodálatos, 360°-os kilátás nyílik Velencére és a tengerre. A harangtornyot jelenleg is restaurálják, de megmászása a felújítás alatt is lehetséges. A sor általában nagy, sokan szeretnének feljutni, és megcsodálni a látványt. Így aki nem akar sokat várakozni, annak alternatív megoldás lehet a szintén csodálatos panorámát nyújtó San Giorgio Maggiore templom harangtornyába felmenni.

Szt. Márk óratorony / Torre dell'Orologio

A katedrális óratornya 1496-ban épült, és legutóbb 1998-2006 között újították fel. Ide felmenni csak előzetes foglalás alapján, a megadott időpontokban.

Doge-palota / Palazzo Ducale

A székesegyház mellett található palota Velencei Köztársaság vezetőjének, a dózsénak a székhelye volt, 1923 óta pedig múzeumként működik. Monet is megfestette. A palota helyén korábban több, hasonló rendeltetésű épület állt, a jelenlegi palota 1340-1424 között épült, de már 1419-ben tanácsülést tartottak benne. A Dózse-palota Velence egyik legismertebb, legszebb látványossága, a gótikus építészet egyik leggyönyörűbb példája. Ez Velence valószínűleg legjobb fizetős látnivalója. Itt átélhetjük Velence történelmét, és a túra keretében átmehetünk a Sóhajok hídján is. A történelem és művészetek iránt érdeklődők számára kötelező program. Impozáns belső tere elkápráztató, a palota festményei, díszítései, szobrai, falburkolatai szemet gyönyörködtetők.

Érdekes túra a titkos túra, melynek keretében olyan helyekre vezetnek el a Dózse-palotán belül, melyek egyébként zárva vannak a nagyközönség elől. Megnézhetjük például a palota alatti korábbi börtöncellákat, köztük Casanova celláját, és a kínzókamrákat is. Erre a túrára az előrefoglalás kötelező.

A Canal Grande, épületei, és hídjai

A 3 km hosszú Canal Grande a város fő vízi útja. Több mint 170, a 13-18. század között épült, lenyűgüző szépségű palota és templom sorakozik a csatorna mentén, és 4 híd ível át felette. A Canal Grande a Velencei Köztársaság fénykorának jólétét és művészetét demonstrálja. Érdemes vízibuszra (vaporetto), vagy gondolára szállni, és átszelni a csatornát, lenyűgöző élményben, rengeteg szépségben lehet részünk.

A csatornát átszelő hidak közül a leghíresebb a Rialto-híd (Ponte Rialto), Velence legrégebbi hídja. Helyén eredetileg fahíd állt, azonban annak a hídnak elég szerencsétlen sorsa volt: kétszer összeomlott, egyszer pedig leégett. A jelenlegi híd 1588-1592 között épült, 1973-1977 között felújították.

A második legrégebbi híd az 1933-ban megnyitott Ponte dell'Accademia. A fahíd egy 1854-ben épült vashíd helyére került. A hídat a Galleria dell'Accademia képtárról nevezték el, melynek megtekintése a művészet kedvelői számára kihagyhatatlan. A velencei festészet elsőszámú és legteljesebb gyűjteménye található itt. Olyan híres velencei mesterek alkotásai láthatók, mint Giovanni és Gentile Bellini, Carpaccio, Lorenzo Lotto, Giorgione, Titian, Tintoretto, Veronese, Tiepolo, Canaletto, Guardi és még sokan mások.

A csatorna felett átívelő 4., és legújabb híd a Ponte della Costituzione, magyarul az Alkotmány hídja. 2008 óta látható, az olasz alkotmány elfogadásának 60. évfordulójára építették. A helyiektől sok kritikát kapott, sokak szerint nem volt rá szükség, és modern stílusa nem illik Velence középkori építészetéhez.

A csatorna melletti számos templom, és palota közül, csak néhányat kiemelve: a Santa Maria della Salute templom építése 1631-ben kezdődött, és 1681-ig tartott, a barokk építészet egyik legszebb alkotásának számít.

A Barbaro-paloták (Palazzi Barbaro, az alábbi képen a fehér épület) a Barbaro-család otthonai voltak, az első 1425-ben épült gótikus stílusban, a második pedig 1694-ben, a barokk jegyében.

A Ca' D'Oro talán a legszebb palota, a gótikus épület 1428-1430 között, a Contarini-család számára épült. Jelenleg galéria működik benne.

A sóhajok hídja / Ponte dei Sospiri

Velence talán leghíresebb hídja, amely a Dózse-palotát és a régi börtönt köti össze, 1600-ban épült. Megtekinteni belülről a Dózse-palota túra keretében lehet. A Sóhajok hídja elnevezést Lord Byronnak köszönhetjük. Úgy vélte, a Dózse-palotában elítélt rabok a Sóhajok hídján vethettek egy utolsó pillantást a városra, mielőtt, egy mély sóhaj után végleg elnyelte őket a börtön. A hídhoz rengeteg rémtörténet kapcsolódik, pl. a hídon lévő csapóajtóról, melynek kinyitása után a rabokat elnyerte a csatorna. A valóságban ugyanakkor a velencei börtönben a kor leghumánusabb börtönviszonyai között raboskodhattak az elítéltek, és Velencében szüntették meg a kínzásokat először a világon, 1660-ban.

Egy másik legenda szerint, ha a szerelmesek megcsókolják egymást a Sóhajok hídja alatt egy gondolán naplementekor, örök szerelem és boldogság lesz a jutalmuk.

Byron elnevezése, a sóhajok hídja rendkívül népszerűvé vált, több hidat is így neveztek el, vagy informálisan így hívnak, például Angliában (Waterloo Bridge Londonban, az oxfordi és cambridge-i sóhajok hídja), Németországban (a Római híd Frankfurtban), illetve Magyarországon: a szegedi városházához, a budapesti Műegyetem könyvtárához tartozó hídnak, és az esztergomi papnevelde hídjának népszerű neve mind sóhajok hídja.

Scoula Grande di San Rocco

A gyönyörű belső és külső terű, 1515-1560 között épült épületben a reneszánsz festő Tintoretto legszebb munkái csodálhatók meg. A csodálatos épület, annak falai, a lélegzetelállító mennyezete, valamint a festmények egyvelege a művészetrajongók számára felejthetetlen élményt fog nyújtani. Az 1489-1508 között épített San Rocco templom mellett áll. Nyitva 9:30-17:30-ig. Belépőjegy 2015-ben 10 EUR, 26 éven aluliaknak és 65 éven felülieknek 8 EUR, 18 év alatt ingyenes.

San Giorgio Maggiore

A San Giorgio Maggiore Velence egyik szigete, vaporettóval lehet idejutni. Egyrészt a 16. századi, csodálatos szépségű San Giorgio Maggiore templomról ismert, másrészt onnan, hogy a templom harangtornyából (Campanile) lenyűgöző kilátás tárul Velencére. Lifttel lehet feljutni. Olyan szép a látvány, mint a Szent Márk székesegyház harangtornyából, de tömeg és sorbaállás nélkül!

Santa Maria Gloriosa dei Frari bazilika

Hatalmas, gyönyörű bazilika, a Campo dei Frarin, a Ferences rend temploma. 1333-1492 között épült, a velencei reneszánsz művészet gyönyörű műalkotásai díszítik. Kiemelendő, például, Giovanni Bellini műalkotása, a Madonna a kisdeddel, vagy a templomban eltemetett Tiziano műve, a Pesaro Madonna, vagy a Szűz Mária és a Gyermek a Szentekkel c. alkotása.

Santa Maria dei Miracoli templom

1481-1489 között épített fogadalmi templom, 1883-1887 és 1993-1998 között restaurálták. Egy kis ékszerdoboz, gyönyörű, színes márványburkolattal. Kedves, egyszerű, emberi léptékű templom. A békesség, melyet áraszt, Velence szerte egyedülálló. Sokak Velence legszebb templomának tartják.

Canaregio

Az igazi Velencét, a "múzeumvároson" kívül, az északnyugati részen, Canaregio negyedben keressük. Csendes, autentikus városrész, a turisták zajától távol, ahol a helyiek élnek. Érdemes ide is ellátogatni hogy megismerjük Velence egy másik arcát. Hangulatos itt sétálgatni, visszavonulni kicsit a tömegtől. Remek, de a központi részeknél olcsóbb éttermeket, kávézókat, bárokat találhatunk erre.

 

 

Keresések eredményei
Velencei Regatta
autóbusz -
Önellátás
Változó szállások
Értékelés:
0,0 / 6 Holidaycheck értékelés
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-09-01 3 nap Önellátás autóbuszautóbusz 11 900 Ft Részlet
A lagúnák városa, Velence (non-stop)
autóbusz -
Önellátás
Változó szállások
Értékelés:
0,0 / 6 Holidaycheck értékelés
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-08-31 3 nap Önellátás autóbuszautóbusz 13 490 Ft-33 % Részlet
 2018-09-14 3 nap Önellátás autóbuszautóbusz 13 490 Ft-33 % Részlet
 2018-10-12 3 nap Önellátás autóbuszautóbusz 13 490 Ft-33 % Részlet
Velence -  Éjszaka a buszon
Értékelés:
0,0 / 6 Holidaycheck értékelés
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-09-21 3 nap Önellátás autóbuszautóbusz 16 990 Ft Részlet
 2018-10-05 3 nap Önellátás autóbuszautóbusz 16 990 Ft Részlet
 2018-10-19 3 nap Önellátás autóbuszautóbusz 16 990 Ft Részlet
Residence Ca' d'Oro
Last minute
First Minute
starstarstarstar
egyéni Budapest
Önellátás
Apartmanok
Értékelés:
0,0 / 6 Holidaycheck értékelés
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-09-15 8 nap Önellátás egyéniegyéni 23 079 Ft Részlet
 2018-09-22 8 nap Önellátás egyéniegyéni 23 079 Ft Részlet
 2018-09-08 8 nap Önellátás egyéniegyéni 24 465 Ft Részlet
Velencei karnevál (4 nap, 1 éjszaka)
Értékelés:
0,0 / 6 Holidaycheck értékelés
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2019-02-22 4 nap Reggeli autóbuszautóbusz 29 610 Ft-10 % Részlet
 2019-03-01 4 nap Reggeli autóbuszautóbusz 29 610 Ft-10 % Részlet
Hotel Pigalle
starstarstar
egyéni Budapest
Félpanzió, Teljes ellátás
Szálloda
Értékelés:
0,0 / 6 Holidaycheck értékelés
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-09-09 3 nap Félpanzió egyéniegyéni 29 800 Ft Részlet
 2018-09-10 3 nap Félpanzió egyéniegyéni 29 800 Ft Részlet
 2018-09-11 3 nap Félpanzió egyéniegyéni 29 800 Ft Részlet
Smart Hotel Holiday
starstarstarstar
egyéni Budapest
Reggeli
Szálloda
Értékelés:
0,0 / 6 Holidaycheck értékelés
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-08-20 3 nap Reggeli egyéniegyéniBudapest 30 200 Ft Részlet
 2018-08-24 3 nap Reggeli egyéniegyéniBudapest 30 200 Ft Részlet
 2018-08-27 3 nap Reggeli egyéniegyéniBudapest 30 200 Ft Részlet
Hotel Belle Arti
starstarstar
egyéni -
Reggeli
Szálloda
Értékelés:
0,0 / 6 Holidaycheck értékelés
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-11-04 3 nap Reggeli egyéniegyéni 31 000 Ft Részlet
 2018-11-05 3 nap Reggeli egyéniegyéni 31 000 Ft Részlet
 2018-11-06 3 nap Reggeli egyéniegyéni 31 000 Ft Részlet
Hotel Belle Epoque
starstarstar
egyéni -
Reggeli
Szálloda
Értékelés:
0,0 / 6 Holidaycheck értékelés
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-11-04 3 nap Reggeli egyéniegyéni 31 000 Ft Részlet
 2018-11-05 3 nap Reggeli egyéniegyéni 31 000 Ft Részlet
 2018-11-06 3 nap Reggeli egyéniegyéni 31 000 Ft Részlet
Hotel Alcyone
starstarstar
egyéni -
Reggeli
Szálloda
Értékelés:
0,0 / 6 Holidaycheck értékelés
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-11-04 3 nap Reggeli egyéniegyéni 31 000 Ft Részlet
 2018-11-05 3 nap Reggeli egyéniegyéni 31 000 Ft Részlet
 2018-11-06 3 nap Reggeli egyéniegyéni 31 000 Ft Részlet

egyéb ajánlatok >