Dubrovnik

Régió bővebben

Dubrovnik Tenger - Hajóutak - transparent

árak: .

Dubrovnik

Horvátország legdélebbi csücskében, Dalmáciában található város talán Horvátország leggyönyörűbb városa és a világ egyik legszebb üdülőhelye, óvárosa 1994 óta a Világörökség része. Gyönyörű házacskái, és kristálytiszta, mélykék tengere rabul ejti az ide érkezőket. Dubrovnikot az Adria gyöngyének is nevezik ; a város a horvát nyelv, és irodalom központja, számos híres író szülőhelye. George Bernard Shaw egyszerűen így fogalmaz: "Ha látni akarod a földi paradicsomot, gyere el Dubrovnikba". Hozzá kell tenni ugyanakkor azt is, hogy Dubrovnik, a többi horvátországi városhoz és nyaralóhelyhez képest, roppant drága.

E földi paradicsomot több pokoli katasztrófa is érte. Egy 1667-es földrengés, és a délszláv háború is komoly károkat okozott a városban, de a földrengés után a teljesen lerombolt várost újjáépítették, és szerencsére a háború pusztításainak nyomát is eltüntették mára. Legutóbb pedig 2007. augusztusában, egy súlyos erdőtűz veszélyeztette az óvárost, de a tűzoltók megfeszített munkájának köszönhetően a tűzvész csupán Dubrovnik peremkerületeiben okozott jelentős károkat, ahol több nyaralóház is leégett. Dubrovnikot a 7. században, Ragusa néven alapították, ekkor a Bizánci Birodalomhoz tartozott, majd a Magyar Királyság, Velence, Franciaország, Jugoszlávia fennhatósága alá került. A horvát függetlenség kivívása óta Horvátország része.

1950 óta minden évben júliusban és augusztusban (2014-ben július 10.-augusztus 25.-ig) rendezik a Dubrovniki Nyári Fesztivált. Ennek keretében színházi-, folklór-, és táncelőadások, (főleg komolyzenei) koncertek, balettek, és operák szórakoztatják az itt nyaralókat. A Dubrovniki Nyári Fesztivált Horvátország legjobb, és legreprezentatívabb nyári kulturális fesztiváljának tartják. A fesztivál számos előadását hangulatos helyszíneken, pl. a Bokar-erődben, vagy a Minceta-erődben tartják.

Dubrovnik strandjai

Dubrovnik az Európai Unió felmérése szerint rendkívül tiszta strandokkal rendelkezik. A legnépszerűbb strandok: a Banje, egy nagyon jó helyen lévő kavicsos strand, gyönyörű kilátással az óvárosra. A St. Jakov strand szintén egy népszerű kavicsos strand, míg Dubrovnik legnagyobb strandja a Lapad homokos, és zuhanyzókkal, öltözőkkel felszerelt, kávézók, éttermek, teniszpályák, játszóterek találhatók rajta, és természetes fák veszik körül, melyeknek árnyékába húzódhatunk a tűző nap elől. A Copacabana strand a turisták egyik kedvenc strandja, Rio de Janeiro legendás strandjáról kapta a nevét. Több (extrém) vízisportot is kipróbálhatunk itt. 

Bell Torony / Óratorony

A 35 méter magas, 1444-ben épült, és 1928-ban újjáépített Bell Torony 15. századi állapotából már csak a hatalmas, 2000 kilós harangot őrzi. A torony órájának nincsenek mutatói, ez tulajdonképpen egy napóra, amely a pontos időt mutatja.

    

Bokar-erőd

A Bokar-erőd védelmi célokat szolgált, később börtönként is szolgált. Itt tartják a Dubrovniki Nyári Fesztivál több színházi előadását (pl. Shakespeare-darabok).

   

Katedrális

A dubrovniki katedrális 1713-ban épült, egy 12. századi, a földrengésben elpusztult katedrális helyére. 1986-ban felújították. 1981-ben egy még régebbi, 7. századi katedrális nyomát is felfedezték a régészek, korábban azt hitték, hogy a 12. századi katedrális volt az első, ezen a helyen álló egyházi létesítmény. 

Lokrum-sziget

Dubrovnik kikötőjétől mindössze 10-15 perc hajózásra, 680 méterre található csodálatos, lakatlan Lokrum-szigetre érdemes ellátogatni. Félóránként közlekednek hajójáratok a nemzeti parkként nyilvántartott, csodás növényvilággal rendelkező szigetre. A pihenés már a hajóúton megkezdődik, ahogy távolodunk Dubrovniktól, egyre messzebbről, és teljesebben látszik az óváros. A kristálytiszta vízben való mártózás után a sziklás tengerparton pihenhetünk. A sziget északi részén nudista strand is található. A Lokrum-szigeten nincsenek éttermek, üzletek, szállodák, este 8 óra után nem is lehet a szigeten tartózkodni. Ez a háboríthatatlan pihenés helyszíne, ahol mindenki tud egy olyan helyet találni, ahol egyedül van, napozhat, úszhat, és gyönyörködhet az idillikus sziget természeti szépségeiben.

  

Lovrijenac-erőd

A városfalon kívüli, 36 méter magas sziklán álló vár korábban védelmi funkciókat látott el, ma pedig kulturális rendezvényeknek ad otthont. A Lovrijenac-erőd építése állítólag mindössze 3 hónapot vett igénybe, a 14. század környékén.

  

Minceta-erőd

Az óváros legmasszívabb tornya a városfalak északi részén található. A városfalak, és az egész óváros legmagasabb pontjaként az egyik legszebb kilátást biztosítja a városra. 1319-ben épült, 1464-ben megerősítették, és bővítették. Dubrovnik legszebb, és legnagyobb tornya a város szimbólumának számít. 

  

Onofrio kútja / Onofrijeva cesma

Az Onofrio kútját Onofrio della Cava, nápolyi mesterember építette 1438-ban, de mint Dubrovnik nagy része, ez is elpusztult az 1667-es földrengésben, így ma már nem az eredeti Onofrio kutat láthatjuk. A 16 oldalas ivókút építése óta része a város vízvezeték-hálózatának. Ma népszerű találkozóhely, és hideg vízével igazi oázis a nagy melegben megfáradt turistáknak.

  

Rektor Palota / Knezev dvor

A Rektor Palota Dubrovnik kormányzójának székhelye volt. A gótikus és reneszánsz stílus keveredése figyelhető meg a 15. századi, a Katedrális mellett található épületben. A palotában múzeum is található. 

Régi kikötő / Stara luka

Dubrovnik régi kikötője, egy szép, csendes hely a kikapcsolódásra. Egy kis képzelőerővel akár a 400 évvel ezelőtti, lehorgonyzott hajókat, és a sürgés-forgást is odavarázsolhatjuk, ami Dubrovnik akkori fő kikötőjében zajlott. A régi kikötőből gyönyörű kilátás nyílik a hegyekre, és Lokrum szigetére. Dubrovnik "új", ma használatos kikötője néhány kilométerre, a városon kívül található. 

Sponza-palota

A Stradun végén található Dubrovnik egyik legszebb palotája, a gótikus-reneszánsz Sponza-palota. 1516-1522-ig épült, az 1667-es földrengést sértetlenül átvészelte. A középkorban állami hivatalok, bank, a pénzverde, és a kincstár helyszíne volt. 

Stradun / Placa

A Stradun, avagy Placa Dubrovnik 500 éves, 300 méter hosszú, nyüzsgő, mindig zsúfolt főutcája kávézókkal, és üzletekkel, melyek megőrizték korabeli kinézetüket. A Stradun az egyetlen széles utca az óvárosban. Sok turista egyszerűen a világ legszebb utcájának tartja. Hangulatos, mint egész Dubrovnik, ezt sem szabad kihagyni! 

Városfal

Dubrovnik városfala az egyik legkomolyabban védett építmény Európában. A 8.-tól a 16. századig épített, ma is eredeti állapotában csodálható városfal 1940 m hosszú, néhol 25 méter magas, és 6 méter széles, 5 bástyája, és 15 tornya van, a teljes óvárost körülveszi. Európa legmasszívabb, és legteljesebb városfaláról van szó. A végigjárás 70 kuna (gyermekeknek 30 kuna), ennyiért az egész városfal végigsétálható - lehet gyönyörködni az elképesztően szép kilátásban. 

Dubrovniki libegő

Az 1969-ben épített, de a háborúban elpusztult libegőt 2010. július 10.-n nyitották meg újra, azóta egyszerűen mindenkinek különösen ajánlott, és kötelező látnivalónak számít Dubrovnikban. A libegőről az óváros látványa képeslapokkal vetekszik. Tiszta időben 70 km-re is ellátni. A 778 m-s utat 4 perc alatt teszi meg a libegő. A 405 m magasan lévő felső állomáson a csodálatos kilátás mellett egy erőd, egy kis ajándékbolt, és egy panorámás étterem található.

A libegőt nem olyan könnyű megtalálni: az óváros északi részén a Buza utcán keresztül el kell hagyni a városfalat, majd a tűzoltóság felé kell tovább mászni. A tűzoltóságnál át kell menni az úton a jobb oldalon, majd tovább sétálni egyenesen, és egy rövid idő után megérkezünk a libegőállomáshoz, amely a jobb oldalon lesz. A libegő június és augusztus között 9:00-24:00-ig közlekedik, a többi hónapban korábban zár, mint éjfél. Jegyárak 2014-ben: a retúrjegy felnőtteknek 100, 4-12 éveseknek 50 kuna, egy irányú jegy 60, gyermekeknek 30 kuna.