Vízummentes külföldre utazás

Vízummentes külföldre utazás

Figyelem! A lista kizárólag tájékoztató jellegű! Utazás előtt a beutazás pontos feltételeiről kérjük, hogy minden esetben érdeklődjenek a célország Magyarországon akkreditált diplomáciai képviseleténél, illetve külügyminisztériumánál.

A lista magyar állampolgárok vízummentes külföldre utazására vonatkozó információkat tartalmazza.

A listán nem szereplő országok, illetve úti okmányok esetében kötelező a vízum beszerzése. A vízumkiadás feltételeiről előzetesen szíveskedjenek érdeklődni az úticél szerinti ország budapesti képviseletén.

A táblázat olyan országokat is tartalmaz, ahová csak szolgálati vagy diplomata útlevéllel lehet vízummentesen beutazni. A hajós (szolgálati), tengerész, hivatalos, speciális útlevelekre és egyéb úti okmányokra vonatkozó szabályokról kérjük, hogy Magyarország külföldi külképviseleteinél vagy a Magyarországra akkreditált külföldi misszióknál, illetve a Külügyminisztériumnál érdeklődjenek.

Úti okmányok rövidítései:

M: magánútlevél
D: diplomata útlevél
SZ: szolgálati 
SZIG: személyazonosító igazolvány

Felhívjuk a figyelmet, hogy a jogosítvány (még ha új típusú kártya formátumú is) semmilyen esetre sem úti okmány!

Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak az alábbi országokba és területekre a megjelölt úti okmányokkal:

Ország Vízummentes beutazásra jogosító úti okmány Vízummentes tartózkodás napjainak száma Megjegyzés
Albánia M, D, SZ, SZIG (kártya típusú) 90 nap  
Algéria D 1 hónap  
Andorra M, D, SZ, SZIG 90 nap  
Antigua és Barbuda M, D, SZ 3 hónap  
Argentína M, D, SZ 3 hónap  
Ausztria M, D, SZ, SZIG 90 nap 6.)
Azerbajdzsán D, SZ 90 nap  
Bahama-szigetek M, D, SZ 3 hónap  
Barbados M, D, SZ 3 hónap  
Belize M 30 nap  
Belorusz D, SZ 90 nap  
Belgium M, D, SZ, SZIG 3 hónap 6.)
Bulgária M, D, SZ, SZIG 90 nap 6.)
Bolívia M, D, SZ 90 nap  
Bosznia-Hercegovina M, D, SZ, SZIG 90 nap  
Botswana M, D, SZ 90 nap  
Brazília M, D, SZ 90 nap  
Brit Virgin-szigetek M 90 nap  
Brunei M, D, SZ 30 nap 1.)
Chile M, D, SZ 90 nap (M)
3 hónap
(D, SZ)
 
Ciprus M, D, SZ, SZIG 90 nap 6.)
Costa Rica M, D, SZ 90 nap  
Csehország M, D, SZ, SZIG 90 nap 6.)
Dánia M, D, SZ, SZIG 90 nap 6.)
Dél-Afrika M, D, SZ 30 nap (M)
120 nap
(D, SZ)
 
Dominikai Köztársaság M, D, SZ 90 nap 8.)
Ecuador M, D, SZ 90 nap  
Egyesült Arab Emírségek M 30 nap 15.)
Egyesült Államok M   9.)
Egyesült Királyság M, D, SZ, SZIG 90 nap 6.)
Egyiptom D 90 nap  
Észtország M, D, SZ, SZIG 90 nap 6.)
Finnország M, D, SZ, SZIG 3 hónap 6.)
Franciaország M, D, SZ, SZIG 3 hónap 6.)
Fülöp-szigetek M, D, SZ 30 nap (M)
90 nap
(D, SZ)
2.)
Görögország M, D, SZ, SZIG 3 hónap 6.)
Grúzia M, D, SZ 90 nap  
Guatemala M, D, SZ 3 hónap  
Hollandia M, D, SZ, SZIG 3 hónap 6.)
Honduras M, D, SZ 3 hónap  
Hongkong M, D, SZ 90 nap  
Horvátország M, D, SZ, SZIG 90 nap valamennyi forgalomban lévő SZIG
India D, SZ 90 nap  
Indonézia D, SZ 30 nap (2013. május 1-től)  
Irán D 1 hónap  
Írország M, D, SZ, SZIG 90 nap 6.)
Izland M, D, SZ, SZIG 3 hónap 6.)
Izrael M, D, SZ 3 hónap 13.)
Jamaica M 30 nap  
Japán M, D, SZ 90 nap  
Jemen D 90 nap  
Kambodzsa D, SZ 90 nap  
Kanada M, D, SZ 6 hónap  
Kazahsztán D, SZ 30 nap  
Kína D, SZ 30 nap  
Kirgizisztán D, SZ
M
30 nap
60 nap

12.)
Kolumbia D, SZ, M 90 nap  
Koreai Köztársaság M, D, SZ 90 nap

 

Koszovó M, D, SZ, SZIG (kártya típusú) 90 nap  
Kuba D, SZ 90 nap  
Laosz D, SZ 90 nap  
Lengyelország M, D, SZ, SZIG 90 nap 6.)
Lettország M, D, SZ, SZIG 90 nap 6.)
Liechtenstein M, D, SZ, SZIG 90 nap 6.)
Litvánia M, D, SZ, SZIG 90 nap 6.)
Luxemburg M, D, SZ, SZIG 3 hónap 6.)
Macedónia M, D, SZ, SZIG 90 nap  
Makaó M, D, SZ 90 nap  
Malajzia M, D, SZ 90 nap  
Málta M, D, SZ, SZIG 90 nap 6.)
Marokkó M, D, SZ 30 nap (M) 
90 nap
(D, SZ)
 
Mauritius M, D, SZ 3 hónap 4.)
Mexikó M, D, SZ 180 nap M: csak turista és üzleti célú beutazás vízummentes
Moldova M, D, SZ 90 nap  
Monaco M, D, SZ, SZIG 90 nap 10.)
Mongólia D, SZ 30 nap  
Montenegró M, D, SZ, SZIG 90 nap
(M, D, SZ)
30 nap
(SZIG)
11.)
Németország M, D, SZ, SZIG 90 nap 6.)
Nicaragua M, D, SZ 90 nap  
Norvégia M, D, SZ, SZIG 90 nap 6.)
Olaszország M, D, SZ, SZIG 90 nap 6.)
Oroszország D, SZ 90 nap  
Örményország D, SZ, M 30 nap D, SZ
90 nap D, SZ, M
 
Panama M, D, SZ 180 nap  
Paraguay M, D, SZ 90 nap  
Peru M, D, SZ 90 nap  
Portugália M, D, SZ, SZIG 90 nap 6.)
Románia M, D, SZ, SZIG 90 nap 6.)
Salvador M, D, SZ 90 nap  
San Marino M, D, SZ, SZIG 30 nap  
Saint Kitts és Nevis M, D, SZ 3 hónap  
Seychelle-szigetek M, D, SZ 3 hónap  
Spanyolország M, D, SZ, SZIG 90 nap 6.)
Svájc M, D, SZ, SZIG 90 nap  
Svédország M, D, SZ, SZIG 90 nap 6.)
Szerbia M, D, SZ, SZIG 90 nap  
Szingapúr M, D, SZ 30 nap 5.)
Szlovákia M, D, SZ, SZIG 90 nap 6.)
Szlovénia M, D, SZ, SZIG 90 nap 6.)
Szváziföld D 30 nap  
Tajvan M, D, SZ 90 nap 7.)
Tádzsikisztán D, SZ 90 nap  
Thaiföld M, D, SZ 90 nap: D, SZ
30 nap: M
M: a nem légi úton érkezőnek csak 15 nap vízummentes
Törökország D, SZ, M 90 nap 14.)
Trinidad és Tobago M, D, SZ 30 nap  
Tunézia M, D, SZ 30 nap  
Türkmenisztán D, SZ 90 nap  
Új-Zéland M, D, SZ 3 hónap  
Ukrajna M, D, SZ 90 nap  
Uruguay M, D, SZ 90 nap  
Üzbegisztán D 30 nap  
Vatikán M, D, SZ 90 nap  
Venezuela M, D, SZ 90 nap  
Vietnam D, SZ 90 nap  



*Az ezt meghaladó időtartamú tartózkodáshoz az adott ország joga szerint tartózkodási vízum vagy tartózkodási engedély szükséges

Megjegyzések:

1.) 2006. október 6. óta valamennyi schengeni tagállam polgára maximum 30 napig vízum-mentesen tartózkodhat az országban (turisztikai vagy szociális célból) és megfelelnek az alábbi követelményeknek:

  • megfelelő anyagi fedezet áll rendelkezésükre
  • visszatérésre vagy továbbutazásra jogosító jeggyel rendelkeznek
  • érvényes úti okmánnyal és minden olyan dokumentummal rendelkeznek, melyek biz-tosítják visszatérésüket származási országukba, vagy továbbutazásukat más országba a 30 nap lejártát követően.

2.) A Fülöp-szigetekre 30 nap vízummentesség csak turista célú beutazásokra érvényes. A magánútlevéllel, turista céllal utazóknak továbbutazáshoz szükséges jegyekkel, egyéb dokumentumokkal kell rendelkezniük.

3.) Max. 180 nap – turistaként beutazók számára. Max. 45 nap – ideiglenes látogatók számára (pl. újságíró, tudósító). Max. 45 nap – technikai látogatók számára (pl. külföldi cégek szakemberei valamely technikai feladat elvégzése céljából)

FIGYELEM!

Kolumbiában belépéskor ellenőrzik a belépés és tartózkodás feltételeinek meg-létét, és ennek függvényében a maximumnál rövidebb tartózkodási időt is megszabhatnak.

4.) Beutazás feltételei Mauritiusra:

  • az utazás időpontját hat hónappal meghaladó érvényességű útlevél; visszautazásra szóló, érvényes repülőjegy;
  • jogosultság a származási/tartózkodási hely szerinti országba történő belépésre;
  • a tartózkodáshoz szükséges anyagi feltételek megléte (100 USD/nap)

5.) A szingapúri Bevándorlási és Határrendészeti Hatóságnál formanyomtatványon, illeték-mentesen lehet kérni a vízummentes tartózkodás meghosszabbítását 30 nappal. A magyar állampolgárok ezt két alkalommal kérhetik, ennek köszönhetően tehát maximálisan 90 nap vízummentes tartózkodásra van lehetőség.

6.) Az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállama.

7.) A magyar állampolgárok 2008. november 1-jétől vízummentesen utazhatnak Tajvanra. A vízummentesség feltétele, hogy a magyar állampolgár útlevele a Tajvanra érkezés másnapjá-tól számított legalább 6 hónapig érvényes legyen.

8.) A magyar állampolgárok vízummentesen léphetik át a Dominikai Köztársaság határát, de a dominikai hatóságok a turista kártya kiváltását írják elő. A turista kártya az utazási iro-dákon keresztül beszerezhető illetve a reptéren érkezéskor megvásárolható.

9.) Bővebb információkat lásd az Egyesült Államokról szóló utazási tanácsoknál.

10.) A Monacóba történő beutazási feltételek megegyeznek a Franciaországra vonatkozó feltételekkel.

11.) A montenegrói Kormány 2009. február 26-án elfogadott vízumkötelezettségre vonatko-zó rendeletének 1. cikke alapján magyar állampolgárok érvényes útlevéllel beutazhatnak, átutazhatnak, illetve 90 napig tartózkodhatnak Montenegró területén. Ugyanezen rendelet 2. cikke alapján az Európai Unió tagállamainak – köztük Magyarország – állampolgárai érvé-nyes személyi igazolvánnyal vagy egyéb, a személyazonosságuk és állampolgárságuk megál-lapítására szolgáló igazolvánnyal beutazhatnak, átutazhatnak, illetve 30 napig tartózkodhatnak Montenegró területén.

12.) Hatályos 2012. július 27- től 2020. december 31- ig. Azt követően a kirgiz parlament dönt a törvény állandó jellegű alkalmazásáról.

13.) Az országba történő belépéskor a hatóságok megkövetelhetik, hogy az útlevél még legalább 6 hónapig érvényes legyen.

14.) 180 napon belül 90 napos vízummentes tartózkodás lehetséges Törökországban a fent írt útlevélfajták birtokosai számára.

15.) Egy alkalommal további 30 nappal meghosszabbítható (a meghosszabbítást a lejárat előtt, személyesen lehet kérvényezni az idegenrendészeti hatóság (General Directorate of Residence and Foreigners' Affairs), dubai vagy abu dhabi ügyfélszolgálatán.